Twilight Entertainment

     
Foto: Nico Goedebuur
  • Tijdsduur: In overleg
  • Geluid: Op aanvraag
  • Prijs: Op aanvraag
Volledige prijslijst

Van Dik Hout boeken?

Van Dik Hout boeken voor een optreden? Twilight Entertainment is het artiestenbureau waar u alle artiesten kunt boeken. Op deze pagina vindt u meer informatie met betrekking tot het boeken van Van Dik Hout

Wilt u Van Dik Hout direct boeken? Bel dan 0497-360718

Terug naar het overzicht

Biografie Van Dik Hout

Van Dik Hout maakt een nieuwe start met LEEF!, hun zevende studio-album. “Dit voelt bijna als een tweede debuutplaat”, zegt de band zelf. En dat na zeventien jaar optredens, gouden en platina albums, talloze hits en succesvolle samenwerkingen.

Van Dik Hout  behoeft natuurlijk allang geen introductie meer; die stond al vanaf de eerste single Stil In Mij uit 1994 stevig op de muzikale kaart. Het nummer werd drie keer verkozen tot Beste Nederlandstalige Nummer en zelfs uitgeroepen tot Nederlandstalige Single van de Eeuw. De zes studio-albums die tot nu toe verschenen, werden beloond met goud of zelfs platina. De band speelde twee keer op Pinkpop, deed Lowlands aan en verkocht maar liefst vijftien jaar op rij hun inmiddels traditionele eindejaarsconcerten in Paradiso uit. Een eigen hoogtepunt was het optreden in de ArenA bij het verlovingsfeest van Willem-Alexander en Máxima, wat al bijna een miljoen keer werd bekeken op YouTube. Daarnaast was er de samenwerking met Acda & De Munnik in de Poema’s, met grote hits als Zij Maakt Het Verschil en Mijn Houten Hart en vier uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall. Eerder al nam de band de single Nu Doet Het Pijn op met Herman Brood. In 2009 scoorde Van Dik Hout nog met hun vertaalde Bob Dylan-cover Tot Jij Mijn Liefde Voelt.

In datzelfde jaar werd het vijftienjarig bestaan groots gevierd in het Amsterdamse Carré. Het is een tijd om met gepaste trots en een goed gevoel op terug te kijken. “In die eerste vijftien jaar hebben we alles gedaan waar we ooit van droomden”, vertelt zanger Martin Buitenhuis. “En zelfs dingen bereikt die we van tevoren nooit hadden kunnen bedenken.” Het jubileumconcert was de zoveelste droom die uitkwam, en ook de afsluiting van een periode. Want, verklaart Buitenhuis: “Het was tijd voor een nieuwe fase. Een streep onder het verleden en verder met de toekomst. Want wat doe je als al je dromen zijn uitgekomen? Dan moet je gaan leven. Het is ten dele waar onze albumtitel LEEF! op is gebaseerd.”

 Een ander facet komt uit de keerzijde van het bestaan. Buitenhuis: “Privé hebben we in korte tijd een hoop te verduren gekregen. Dat doet je beseffen dat je van alles kunt plannen en bedenken voor je toekomst, maar dat je eigenlijk gewoon moet léven. Zo veel en hard als je kunt. Ook die gedachte droeg bij aan de keuze van de albumtitel.”

Bij het maken van LEEF! wilde de band zichzelf opnieuw uitdagen. De leden stelden zichzelf daarbij heel bewust de vraag hoe ze vernieuwd voor de dag konden komen. Alle vaste patronen mochten overboord. Het doel: werken met hun ervaring, maar zonder de routines.

Het eerste verschil met vroeger was merkbaar in de manier van nieuwe nummers schrijven. Waar dat in het verleden doorgaans door Buitenhuis en gitarist Sandro Assorgia werd gedaan, kwam ook gitarist Dave Rensmaag met diverse composities.

Maar dat was niet het enige. Voor LEEF! werkte de band voor het eerst met producer Tony Cornelissen. In tegenstelling tot Van Dik Houts normale werkwijze ging de band niet pas de studio in met afgeronde liedjes, maar werden soms nog ruwe schetsen van nummers samen met Cornelissen voltooid. “Tony groef zich in het prilste stadium van de liedjes in, en veel nummers zijn van daaruit verder ontwikkeld”, legt Assorgia uit. Volgens de band was de klik met hun nieuwe producer meteen zó goed, dat hij al snel uitgroeide tot een zesde bandlid. “Hij is zelf muzikant en heeft verstand van nummers schrijven”, verklaart Buitenhuis. “Het was goed om er iemand bij te hebben die we al snel zo volledig vertrouwden in zijn oordeel, dat we veel aan hem over durfden te laten. Zo hoefden wij ons alleen nog maar te richten op muziek maken.”

 Het album werd grotendeels opgenomen in de bekende ICP studio’s in Brussel. De band heeft daar volgens eigen zeggen relatief lang over gedaan. Dat komt mede doordat halverwege, zo rond de tijd van het jubileum, de nummers die al klaar waren weer overboord werden gegooid. “Alles gebeurde toen zo’n beetje tegelijk”, legt Assorgia uit. “Ons feest, maar ook de negatieve dingen in onze privélevens. De liedjes die we tot dan toe hadden gemaakt waren niet minder goed, ze sloten gewoon niet meer aan bij ons gevoel.” De band werd artistiek in een andere richting getrokken. Al gemaakte nummers belandden in de prullenbak en Van Dik Hout begon opnieuw.

 Het resultaat was het wachten waard. LEEF! Is een vernieuwend album dat bruist van de energie. En toch bevat het ook dat vertrouwde, geliefde, Van Dik Hout-geluid. Met uiteraard weer de gevoelige teksten van Buitenhuis waarin persoonlijke ervaringen niet worden geschuwd. Eerste single We Gaan Door gaat over een relatie. Over op het punt staan om een relatie te verbreken, maar op het laatste moment toch besluiten bij elkaar te blijven. De Macht Der Verbeelding is een nummer vol hoop. Buitenhuis: “Hierin droom ik dat je met fantasie en voorstellingsvermogen het onmogelijke naar je toe kan halen.” Dit Is Het Begin beschrijft de momenten die iedereen kent; waarop je aanvoelt dat ze niet vergeten gaan worden en later dienen als input voor gesprekken als ‘Weet je nog, die keer dat we…?’. Weg Uit Nederland is een ode aan Nederland, voor zover onze volksaard dat toelaat. En Neer Op Jou is weer zo’n typisch liefdesliedje van de hand van Buitenhuis. Zijn inspiratie is duidelijk als je naar de teksten luistert: het leven, in al haar facetten.

Met LEEF! zet Van Dik Hout de rijke geschiedenis voort. Want opnieuw een debuutplaat maken kan uiteraard niet. Wel is dit album het begin van een verse start. Een frisse blik, een nieuwe reis. Met in de koffer een extra album om trots op te zijn.

Van Dik Hout boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Van Dik Hout zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Van Dik Hout wordt de grootste aandacht besteed. Twilight Entertainment aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Van Dik Hout. Twilight Entertainment behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Van Dik Hout te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.