Twilight Entertainment

     
  • Tijdsduur: 30 min.
  • Geluid: incl. tot +/- 350 pers.
  • Prijs: € 4.975,- excl. BTW
Volledige prijslijst

Ten Sharp boeken?

Ten Sharp boeken voor een optreden? Twilight Entertainment is het artiestenbureau waar u alle artiesten kunt boeken. Op deze pagina vindt u meer informatie met betrekking tot het boeken van Ten Sharp

Wilt u Ten Sharp direct boeken? Bel dan 0497-360718

Terug naar het overzicht

Biografie Ten Sharp

Op 10 februari 2004 verscheen Stay. van Ten Sharp, het eerste nieuwe studio album van Marcel Kapteijn en Niels Hermes sinds 1995. Na enkele jaren van betrekkelijke rust, heeft de band uit Purmerend samen met tal van top muzikanten en producer Peter van Asten (o.a Twarres) het afgelopen jaar gewerkt aan de nieuwe CD. En het resultaat mag verrassend genoemd worden. De twaalf nieuwe songs, waaronder de eerste single One Love, komen recht uit het hart en staan als een huis. Begin maart start de Ten Sharp live tour, die tot eind mei langs de bekende Nederlandse zalen trekt.
 
Na de met vijf nieuwe songs vervolmaakte verzamelaar Everything & more, die bijna drie jaar geleden verscheen, is Ten Sharp eindelijk teruggekeerd aan het Nederlandse popfront. En hoe! Met het volledig nieuwe studio album Stay. wordt door de makers van klassieker en wereldhit You met open vizier en frontaal de aanval ingezet op het muzikale onderbuikgevoel van de nationale popliefhebber.
 
Voor wie nu eens precies wil weten wat de zo veel gebruikte term speelplezier inhoudt, moet maar naar Stay. luisteren. Een positieve, enthousiaste CD gevuld met twaalf zeer uiteenlopende stukken. Songs waarin zanger Marcel Kapteijn en toetsenist Niels Hermes, met hulp van onder andere vaste tekstschrijver Ton Groen, songwriter, pianist en arrangeur Tom Bakker en producer Peter van Asten, zichzelf verder hebben weten te ontwikkelen. Iets dat duidelijk te horen is op opener en single, het opbeurende One Love. Geschreven in de beste Ten Sharp-traditie blijkt dat muzikale grenzen wat Niels en Marcel betreft zijn wegvallen. Een uitgebreide band van louter topmuzikanten staaft dat. Marco Borsato-begeleiders gitarist Rob Winter, bassist Giovanni Caminita en drummer Ton Dijkman, vormen - samen met pianist Tom Bakker - de ruggengraat van het album Stay.. Zij worden op hun beurt weer aangevuld met de hammond van Nico Brandsen, de percussie van Antoon Toolsma, het koperwerk van de Jay Horns en een strijkersorkest.
 
Producer Peter van Asten bevestigt de nieuwe aanpak. Hij zag het als een uitdaging om samen met Ten Sharp te werken. Maar dan wel met een vooropgezet idee. Ze hebben altijd met synthesizers lopen klooien. Dat wilde ik niet, het moest akoestisch worden. Live spelen, echte instrumenten. Zoals zij hun liedjes maakten klopte in het tijdsbeeld waarin ze toen bezig waren, maar dat was voor mij te gelikt. We leven gelukkig weer in een tijd waarin echte instrumenten weer mogen. Uiteindelijk hebben we met zn allen een fantastische plaat gemaakt en zeker Marcel, toch een ongelooflijke zanger met ontzettend veel gevoel in zijn lijf, legt zijn ziel helemaal bloot.
 
Werken met een band is Ten Sharp zeker niet vreemd. Eigenlijk keren Marcel en Niels daarmee terug naar de basis, naar hun roots, lang geleden, in het midden van de jaren tachtig. Tijdens het bandjesconcours De Grote Prijs van Nederland werd met melodieuze hardrockgroep Streets het zaad gepot voor wat niet lang daarna tot Ten Sharp zou uitgroeien. Verder dan de voorrondes komen Kapteijn, Hermes en destijds nog bassist Groen niet, maar toch weten ze niet lang daarna een contract te tekenen bij CBS. De eerste single When The Snow Falls (84) levert een tipnotering op, terwijl opvolger Japanese Lovesongs het zelfs tot de 30e plek van de hitparades brengt. De twee volgende singles (Last Words en Way Of The West) floppen en teleurgesteld valt de groep niet lang daarna uit elkaar.
 
Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en Hermes en Groen blijven liedjes maken, voor anderen. Maar voor een song kunnen ze maar geen geschikte zanger vinden. Dat nummer moet gewoon door Kapteijn worden gezongen, vinden Groen en Hermes. De zanger, nog steeds de buik vol van het platenwereldje, zegt toe, maar dan louter voor de demo. Als uiteindelijk Sony Music grote interesse toont voor het nummer - maar uitsluitend als de originele zanger meedoet - geeft Kapteijn zn verzet op. Met eerdere ervaringen in het achterhoofd, schat hij in dat het toch niet zon vaart zal lopen. Hoe kan een mens zich vergissen: in 1991 wordt You als single uitgebracht en uiteindelijk raast het plaatje door alle belangrijke Europese hitlijsten en nog een stuk of wat daarbuiten. Tot op de dag van vandaag is You overal ter wereld te horen en staat de balans op zon 16 miljoen verkochte exemplaren. De toen al uitgebrachte mini-CD Under The Waterline wordt met een aantal nieuwe songs uitgebreid tot een volwaardige langspeler, waarvoor Ten Sharp in 1992 de Exportprijs in ontvangst mag nemen.
 
Geen van de volgende singles weet het succes van You te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat kan ook haast niet en het duo is er overigens niet rouwig om. Ze zijn al meer dan genoeg van huis en haard weg om het succes van de supersingle te promoten. De weerslag daarvan is te vinden op de tweede CD The Fire Inside, die in 1993 wordt uitgebracht. Rumours In The City bijvoorbeeld, waarin ze hun ervaringen vastleggen na bezoeken aan Argentini. Single Dreamhome komt in ons land in de hitlijsten terecht en bewijst eens temeer dat Ten Sharp geen eendagsvlieg is.
 
De vraag naar liveshows is groot en in 1994 en 1995 gaan Hermes, Kapteijn en Groen, aangevuld met vier conservatoriummuzikanten op tournee. Eerst langs de theaters, later grote festivals als het World Liberty Concert in Arnhem, Parkpop in Den Haag of de Amsterdamse Uitmarkt. De samenwerking blijkt zo goed te bevallen dat besloten wordt om de derde CD met de volledige band op te nemen.
 
Shop Of Memories brengt wat de titel doet vermoeden: muzikale invloeden worden verwerkt in de eigen, uitermate verzorgde volwassen songs. Ten Sharp is uitgegroeid tot een gedegen albumgroep. Als ze in 1996 worden gevraagd voor de allereerste aflevering van de Marlboro Flashback Tour, sluit dat naadloos aan op de al ingeslagen weg. De groep wordt verzocht nummers te spelen van hun helden, hun grote invloeden. De serie concerten, waarin het trio met hun muzikanten liedjes speelt van o.a. The Eagles, Steely Dan, Crowded House, Hall & Oates, E.L.O., Steve Miller, The Rolling Stones en The Beatles, is een daverend succes. Om het moment voor de eeuwigheid te bewaren wordt tijdens de tour Roots-Live opgenomen.
 
De twee jaren die daarop volgen worden besteed aan de Roots-promotietour, een tweede Flashback-tournee waarin louter werk van de gebroeders Finn (Crowded House, Split Enz) wordt gespeeld, en een 35 zalen tellende theatertournee. De plannen voor een nieuwe studio plaat worden daardoor vooruit geschoven. Om het vlammetje brandende te houden wordt besloten om een Best of uit te brengen, alhoewel Kapteijn en Hermes in het verleden te weinig greatest hits zien om die titel te rechtvaardigen. Ze besluiten om er vijf nieuwe songs aan te voegen, als voorbode op de nog steeds in slaapstand verkerende studioplaat. Dat ze het schrijven niet zijn verleerd blijkt als single Beautiful toch weer die hitpotentie kent en het nummer in Argentini zelfs op de eerste plek van de hitlijsten belandt.
 
Dit is ook het moment waarop Hermes en Kapteijn arrangeur Tom Bakker leren kennen. Hij voorziet de vijf nieuwe liedjes op Everything & more van strijkersarrangementen. Niets liever willen Niels en Marcel ook bij hun volgende plaat weer met Tom samenwerken. Ze kwamen bij me langs om daar over te praten en ik liet ze wat ideetjes horen die ik nog had liggen. Marcel ging uit zn dak en begon onmiddellijk mee te zingen. Aan het einde van die dag hadden we drie liedjes klaar. Om de week, op dezelfde middag komen de drie bij elkaar om te schrijven. Bakker: Als ik die dagen zou moeten omschrijven kom je op een soort samenzwering van een stelletje baldadige zestienjarige jongens die van een heleboel losse onderdelen nieuwe brommers in elkaar sleutelen en die nog heel hard kunnen scheuren ook zulk enthousiasme, heel aanstekelijk. Bij de totstandkoming van een bepaald idee, ik weet niet meer welke dat was (het stikte er van) lanceerden Marcel en Peter van enthousiasme uit hun stoel en knalden keihard met hun koppen tegen elkaar. Een week later hadden we weer afgesproken en Peter had er nog last van. Marcel heeft een heel hard hoofd volgens mij. Veel van de resultaten uit die sessies zijn nu terug te horen op Stay., waarvoor Bakker alle songs arrangeerde, op een na alle pianopartijen speelde en op negen van de twaalf liedjes, al dan niet met de anderen, als componist de credits krijgt.
 
Het heeft ongekend krachtige songs opgeleverd, als het indringende The Only One, het opzwepende In Your Eyes, het ruige Liar of het aanstekelijke Impatient. En dan is er nog Missing Chapter, het pice de rsistance. Een zeven-en-een-halve minuut durende symfonie waarbij alle registers opengaan. Mid-tempo songs als With You, Unfair en Just One More Time zorgen voor het nodig tegenwicht, terwijl de twee kleine, schitterende ballads Wish I Could Say en Stay, van de hand van Hermes en Kapteijn zelf, de slagroom op de rijk gevulde taart zijn.
 
Voor zowel Kapteijn als Hermes heeft Stay. een totaal nieuwe dimensie aan hun toch al bijzondere muzikantenleven toegevoegd. Marcel schreef voor het eerst zelf de teksten, terwijl Niels veel van het pianowerk aan Tom Bakker heeft overgelaten. Hij is een formidabele pianist en heeft meegeschreven aan veel van de songs. Waarom zou ik het, als het toch al goed klinkt, dat dan over gaan doen? Kapteijn is volkomen gelukkig met de plaat. Ik heb gezongen tot het bloed op mn huig stond. Het is voor ons best een omslag geweest, maar het resultaat is fantastisch. Dit is een optelsom van jaren, waar alles nu in uitkomt. Het enige dat ik nog kan zeggen is: koppen dicht en luisteren.

Ten Sharp boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Ten Sharp zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Ten Sharp wordt de grootste aandacht besteed. Twilight Entertainment aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Ten Sharp. Twilight Entertainment behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Ten Sharp te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.