Bekend Nederland in Brabant en Limburg doen vanmiddag de luiken dicht. Het carnaval is begonnen. Het volksfeest beroert Guus Meeuwis, Albert Verlinde en Frans Bauer. Het gekste dit jaar? Dat PSV een heuse Friese carnavalsprins heeft Prins Oant Moarn d’n Urste oftewel Piet Paulusma…
Piet zal zich wel verkleden als hij het weer presenteert. „Het kostuum van de carnavalsprins is prachtig. En mijn hele familie zit in het gevolg. Ik vind het ook een geweldige eer dat ik als Fries op al die feesten mag verschijnen. Een echt unicum. Maar het weer is een serieuze zaak. Daarvoor moet ik me echt even uit het feestgedruis rukken.”
Zet Piet Lampengat op zijn kop. „Ik ga me na de sluiting van de feesten zeker nog in de stad begeven. Ik hou van carnaval.” Guus Meeuwis is de koning van de Kruikenstad oftewel Tilburg. „Weet je waarom we Kruikenstad heten? Omdat iedereen daarin de ochtendurine opving toen Tilburg nog een textielstad was. Dat was nodig om kleurstof van te maken. Echt waar.”
Guus zal de grote carnavalsoptocht in zijn stad morgen echter missen. „Ik heb het niet in de hand”, zegt de rechtgeaarde carnavalsvierder vol spijt. „Maar ik moet zaterdag naar Londen naar de Abbey Road studio’s. Daar waar de Beatles hun befaamde langspeler opnamen, ben ik ook welkom. Ik had niks over de tijd te zeggen, dus gaan we gewoon opnemen. En op het carnaval neem ik wel een extra pintje. Het is inderdaad sinds mijn vroegste jeugd de eerste keer dat ik dit stuk carnaval mis.”
Albert Verlinde heeft de carnavalsvlag al uitgehangen. Hij zal zich met echtgenoot Onno Hoes in een boerenkiel hijsen, die hij al heeft sinds hij veertien jaar was. „De mouwen zijn te kort en de kiel is helemaal verwassen, maar hij is wel authentiek. Zo herken je ook de nieuwe carnavalsvierders: een nieuwe kiel.”
Albert zal in zijn dorp Cromvoirt, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Kneutergat, eerst morgen de ceremonie bijwonen die Onno er leidt. „Het is traditie dat er een stel in de onecht wordt verbonden. Het geheel heeft alle kenmerken van een boerenbruiloft, we lopen in jacket en de bruid heeft een fraai begin vorige-eeuws gewaad aan, maar het is eigenlijk de omgekeerde wereld. Ze moeten de cadeaus de volgende dag weer inleveren, die worden verloot.”