Twilight Entertainment

     
  • Tijdsduur: 60 min.
  • Geluid: Op aanvraag
  • Prijs: Op aanvraag
Volledige prijslijst

Moke boeken?

Moke boeken voor een optreden? Twilight Entertainment is het artiestenbureau waar u alle artiesten kunt boeken. Op deze pagina vindt u meer informatie met betrekking tot het boeken van Moke

Wilt u Moke direct boeken? Bel dan 0497-360718

Terug naar het overzicht

Biografie Moke

In de vaderlandse popmuziek is de o zo normale buurman het ijkpunt van de ambities. `Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.` Dat soort polderkolder, hoor je maar al te vaak. Mag het een keertje anders? We willen ook eens een vette portie `attitude, maaaan!` Stoere gasten die rocken zoals het in Cool Brittania zo heel gewoon is. Eindelijk is er een Nederlandse band opgestaan, die daar voor recht voor z`n raap voor uit durft te komen: Moke. Dat zijn echt je buren niet.

Beluister hun debuutalbum Shorland en je hoort ook een vette productie die klinkt als een Britse klok plus een tiental nummers waarmee je de concurrentie internationaal zonder pardon kunt aangaan. Niet voor niks speelde Moke op verzoek van hun held en stijlicoon zelf reeds in het voorprogramma van `the Modfather` Paul Weller in diens eigen Londen.

Hoe zit het met de inhoud? Niet om duur te doen, maar echte kunst gaat ergens over. Dat klopt hier ook. Misschien is het een vies woord, maar Shorland zou je een conceptalbum kunnen noemen. Niet dat het ooit zo bedoeld is, maar er blijkt een rode draad door alle nummers te lopen. Zanger Felix Maginn is oorspronkelijk een Belfast kid. Hij heeft dus nogal het een en ander meegemaakt in het door sektarisch geweld geteisterde Noord-Ierland. `Rock `n` roll is voor mij meer dan alleen gitaren en drums, er mag best iets meer in zitten. De boodschap van dit album is heel positief. Je moet niet blijven kijken naar het verleden, maar je moet het vizier richten op de toekomst. We moeten samenleven om voort te gaan.` Wie niks heeft met goede popteksten, houdt schitterende melodieuze nummers over met een lekker indie poprandje. Wie wil, kan meezingen als een heuse Ier.

De release van het album markeert het einde van een tijdperk, waarin de band naar zijn juiste vorm heeft gezocht. Het begint met vele audities, en het eindigt met een band waarin alle puzzelstukjes op de juiste plek zijn gevallen. `Het is net als in de film The Magnificent Seven,` vergelijkt Maginn dit proces.`De held in de film kon de gunslingers die een Mexicaans dorp bedreigde niet in z`n eentje aan. Dat kon alleen met behulp van een groep toegewijde volgelingen.` Zo is het met Moke ook gegaan. "De beste vriendschappen worden opgedaan in de loopgraven, verduidelijkt Maginn. Phil Tilli, zijn onafscheidelijke sidekick, bevestigt dit beeld: `De enige gast met wie ik ooit in Nederland dit soort band zou kunnen beginnen, was Felix.` Drummer Rob Klerkx, een van Maginns oude strijdmakkers, toetsenist Eddy Steeneken en bassist Marcin Felis completeren de line-up. Met deze band moeten ze de wereld aankunnen. Zo klinken ze ook: strak, vet en onontkoombaar.

De titel Shorland slaat op de Jeepachtige terreinwagen van de bezetter, die de inwoners van Belfast altijd zo veel angst inboezemde. ' Emigration Song' gaat over Maginns vertrek uit Ierland. `Ik kon niet anders dan maar weggaan,` zegt Maginn. `Het ging niet eens zozeer om het ontbreken van een goede toekomst daar, als wel om dat ik daar niet kon doen wat ík wilde doen. De situatie was veel slechter bij mijn vertrek destijds.` Je kunt de man weghalen uit Ierland, dat betekent niet dat Ierland weg is uit de man. `Van mij mag je vasthouden aan hetgeen je dierbaar is. Met `n vlag wapperen, kan geen kwaad, zolang je er maar geen nare bijbedoelingen bij hebt.`

Sinds de release van het album in maart 2007 is er een hoop gebeurd rond Moke. De CD verschijnt overigens met een opvallende sticker met daarop de aanbeveling ''F***ING SMASHING TUNES' - Paul Weller.’ Nationale bekendheid wordt verworven met een spraakmakend interview en een kort live optreden in de dagelijkse VARA talkshow De Wereld Draait Door (DWDD) op Nederland 3. Inmiddels staat de band er elke laatste vrijdag van de maand in een speciaal item met betrekking tot het maandoverzicht. Moke speelt dan muzikaal in op een aantal actuele discussiethema’s. Dankzij DWDD is het grote publiek er ook achter gekomen wie toch die band is achter dat knallende nummer met die vette riff dat in het voorbije voetbalseizoen steeds terugkeert aan het eind van de Champions League uitzendingen van de publieke omroep, als alle hoogtepunten nog éénmaal op een rijtje worden gezet. Last Chance, zoals de track heet, wordt uiteindelijk uitgebracht als de eerste single van Shorland.

Enkele dagen na die allereerste keer in DWDD, waarmee Moke in één klap op de kaart is gezet, is het alweer raak. De band staat op het Brits-georiënteerde festival London Calling in Paradiso temidden van een programmering met verder louter aanstormend jong talent uit het Verenigd Koninkrijk. Moke is de eerste Nederlandse band in de vijftienjarige geschiedenis van dit gerenommeerde festival die deze eer ooit te beurt is gevallen. Moke beleeft een vliegende start. Zo speelt de band op praktisch elk zomerfestival van enige importantie in het land, waaronder een show op Lowlands als gevolg van het winnen van een Essent Award. De lijst met shows leest als de ideale topografie van Nederland. In september 2007 staat Moke met Last Chance op het Voetballer van het Jaar Gala, dat rechtstreeks wordt uitgezonden op de publieke televisie voor een publiek van zo’n anderhalf miljoen kijkers. Na de uitzending volgt er een ontmoeting met ’s lands grootste voetballer aller tijden, Johan Cruijff.

Intussen staat hun debuutalbum sinds maart nog steeds in de Album Top 100. Meer dan 10.000 exemplaren zijn in die periode van eigenaar gewisseld. Tweede single Here Comes The Summer (niet te verwarren met the Undertones Classic) staat wekenlang op nummer 1 in MTV’s Brandnew lijst. Moke wordt genomineerd voor een MTV Border Breaking Award. Het gaat maar door. Waar gaat dit stoppen? Zeker niet bij de landsgrenzen. Het avontuur met Paul Weller smaakt absoluut naar meer.


 

Moke boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Moke zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Moke wordt de grootste aandacht besteed. Twilight Entertainment aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Moke. Twilight Entertainment behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Moke te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.