Twilight Entertainment

     
Foto: hansspeekenbrink.nl
  • Tijdsduur: In overleg
  • Geluid: Op aanvraag
  • Prijs: Op aanvraag
  • Opmerking: Deelder dicht, schrijft, theatert, presenteert en is inzetbaar als DJ.
Volledige prijslijst

Jules Deelder boeken?

Jules Deelder boeken voor een optreden? Twilight Entertainment is het artiestenbureau waar u alle artiesten kunt boeken. Op deze pagina vindt u meer informatie met betrekking tot het boeken van Jules Deelder

Wilt u Jules Deelder direct boeken? Bel dan 0497-360718

Terug naar het overzicht

Biografie Jules Deelder

Jules Deelder is In de koude winter van 1944 op 1945 geboren in het grotendeels verwoeste Rotterdam . “Wat ik me vooral van thuis herinner, is dat we veel gelachen hebben”, aldus de Rotterdammer over zijn gelukkige jeugd.

Na de middelbare school studeerde hij enkele jaren voor de akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel 'Hoort, men werpt een atoombom' en in 1963 debuteerde hij in een literair tijdschrift met het gedicht 'Leert Uw vogels kennen'. Hij werd ontdekt door Simon Vinkenoog die hem uitnodigde om op te treden in 'Poëzie in Carré' in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel 'Gloria Satoria' (1969). Diverse bundels volgden, en Deelder ging ook korte verhalen schrijven. In de jaren negentig trad hij veelvuldig op met Herman Brood en met collega-dichter Bart Chabot. Jules Deelder ontpopt zich tot een slagvaardige en alerte entertainer. Hij wordt gerekend tot de realistische dichters. Regelmatig terugkerende thema's in zijn werk zijn Rotterdam, drugs, jazz, de Tweede Wereldoorlog en Duitsland.

Naast dichter en schrijver is Deelder een performer, (jazz-)drummer, en verstokt fan van de voetbalclub Sparta. Zijn liefde voor voetbal vlamt op als zijn vader hem meeneemt naar een voetbalwedstrijd van Sparta. Zijn passie voor jazz ontwikkelt zich tot een verbazingwekkende kennis over deze muziekstijl.

Al snel krijgt hij in het Rotterdamse uitgaansleven de bijnaam 'De Nachtburgemeester van Rotterdam' en wordt hij een vaste figuur in het turbulente nachtleven van deze stad. Ook buiten Rotterdam fungeert hij als "Nachtburgemeester".

Met de theatershow "Deelder Spreekt" neemt Jules Deelder de stap naar het 'Grote Theater'. De show wordt bekroond met het zilveren CJP. De theatershows volgen elkaar op de voet; "JA Deelder", "Kiezen of Deelder", "Deelder draait door", "Deelder denkt" en "Deelder leeft". Bij Veronica had hij enige tijd een eigen talkshow. Door zijn eeuwig verrassende en aparte zienswijze voegt hij aan het ‘fenomeen’ talkshow een andere dimensie toe. Verrassend, nieuw en onderhoudend waren kernwoorden van de talkshow Deelder. Hij gebruikt veel korte zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en woorden uit de popwereld. Deelder draagt altijd een zwart pak, heeft gladgekamd haar, een designer bril en een klein sikje. Het tijdschrift Esquire bekroonde hem als 'Bestgeklede Nederlander'.

Jules Deelder is verder bekend van diverse reclamecampagnes, waaronder die voor Robijn Black Velvet, het jenevermerk Legner en luchtvaartmaatschappij BasiqAir.

In 1988 ontving Deelder de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2005 werd hem de Tollens-prijs toegekend voor de "grote stilistische kracht van zijn geestrijke oeuvre en zijn pionierswerk voor een moderne theatrale podiumpresentatie van poëzie", aldus het juryrapport.

Hij heeft een jazztrilogie uitgebracht; respectievelijk "Deelder draait" (2002), "Deelder draait door" (2003), en "Deelder blijft draaien" (2004) die lovende kritieken met zich meebracht. Op deze drie Cd’s zocht hij de beste jazznummers uit zijn eigen Cd-collectie samen. Hij gebruikte de oude, originele versies in plaats van de gedigitaliseerde 'perfectionistischere' versies. In 2005 heeft Jules de Edison prijs ontvangen voor zijn Cd "Deelder blijft draaien".

Door de jaren heen heeft Jules Deelder alle schrijfstijlen beoefend, te weten poëzie, proza, kinderboeken, vertalingen en bewerkingen van toneelvoorstellingen. Kortom, Deelder dicht, schrijft, theatert, presenteert en is inzetbaar als DJ. Jules Deelder boeken als spreker? Ook dat is mogelijk..reageer vrijblijvend.

 

Jules Deelder boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Jules Deelder zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Jules Deelder wordt de grootste aandacht besteed. Twilight Entertainment aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Jules Deelder. Twilight Entertainment behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Jules Deelder te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.