Twilight Entertainment

     
  • Tijdsduur: 60 min.
  • Geluid: Op aanvraag
  • Prijs: € 2.750,- excl. BTW
Volledige prijslijst

Gert Jakobs boeken?

Gert Jakobs boeken voor een optreden? Twilight Entertainment is het artiestenbureau waar u alle artiesten kunt boeken. Op deze pagina vindt u meer informatie met betrekking tot het boeken van Gert Jakobs

Wilt u Gert Jakobs direct boeken? Bel dan 0497-360718

Terug naar het overzicht

Biografie Gert Jakobs

Gert Jakobs verteld een fascinerend verhaal rond topsport, afzien en een ijzersterke wil. Zijn markante kaal geschoren hoofd en de ontelbare ringetjes, voor elke tour draagt hij er één, in zijn oren staan in vele geheugens gegrift. Wielerlegende Gert Jakobs uit Emmen stelde zijn leven in dienst van kopmannen als Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. Nu, na vele malen de Alpe d’Huez te hebben bedwongen, tekent Jakobs voor boeiende betogen, workshops en clinics.

Het ene moment sta je volop in de schijnwerpers. Een dag later je aan de vooravond van het einde der tijden. Topsport vraagt het uiterste. Het verhaal van Gert Jakobs (39) klinkt als een jongensboek. Een boek dat je in één adem uit leest.

“Bijna nergens heerst zo’n strakke hiërarchie als in het wielerpeloton.” Jakobs blijkt een boeiend verteller.

“De kopman is de regent, de knechten knappen het vuile werk op. Halen bidons met verkoelend water of houden de kopman uit de wind. Alles in dienst van de baas, die verdeelt en heerst. Het is altijd zo geweest en zal altijd wel zo blijven.”

Gert Jakobs voelde zich in zijn rol als meesterknecht als een vis in het water. De Drent, die bijna tien jaar als wielerprof het uiterste gaf, hield zich verre van de voortdurend toenemende druk en hectiek. “Als Jan Raas tegen mij zei: Gert, Jongen, jij moet het vandaag doen, dan reed ik gelijk twintig procent minder. Maar als hij me vertelde dat ik Van Poppel naar de meet moest brengen voelde ik me direct vele malen sterker.”

Wegcijferen
“Een goede knecht”, vervolgt Gert Jakobs, “moet zich voor honderd procent kunnen wegcijferen in dienst van de kopman. Harder fietsen voor een ander dan voor zichzelf. Niet iedereen kan of wil dat. Het moet in je karakter zitten.”

De rol als knecht was Gert Jakobs op het lijf geschreven. Hij schiep er een zichtbaar genoegen in zich zelf voortdurend als dienaar voor hoger doel op te offeren. “Ik vond het eervol werk en haalde er voldoening uit. Als de kopman, mede dankzij onze inzet won, dan won ook ik. Een zienswijze waar niets mis mee is. Sterker nog, niet iedereen kan directeur zijn van een groot bedrijf. Ook in het dagelijks leven heb je ras- en werkpaarden. Zonder werkpaarden kunnen de raspaarden niet functioneren. Als de ploeg van Lance Armstrong in de tweede etappe vijf knechten kwijt raakt, dan wint hij de tour niet. Ook al ben je nog zo goed en sterk. Je houdt het gewoonweg niet vol.”

Gert Jakobs haalde in zijn wielerleven vele duizenden bidons en fietste even zovele kilometers met de wind vol in het gezicht. Werk dat niet onderschat moet worden.

“Bidons halen met dertig kilometer per uur stelt weinig voor. Dat kan de kopman zelf ook. Een goede knecht doet het wanneer er vijftig kilometer wordt gereden. Vervolgens moet hij honderdentachtig renners voorbij met zes flessen in de nek om het bij de kopman af te leveren. Als het heet is en de snelheid hoog, een zware taak. Zeker wanneer je de laatste vijf kilometer tempo moet maken voor de sprinter. Dan ligt de snelheid rond de vijfenvijftig. Naar mate de finish in zicht komt wordt de snelheid hoger.”

Teleurstellingen
Gert Jakobs stond een wielerleven lang in dienst van anderen. Als renner had Gert vrienden.

“Als je werkt voor iemand en je komt met pakken geld thuis wil iedereen je vriend zijn. Wil iedereen je kennen en samen met jou over een drukke markt lopen. Heb je succes, dan kent iedereen je. Zijn het goede vrienden waarmee je onlangs nog op een terras zat of hebben ze bij je in de klas gezeten. Gewiekste pakken staan in de rij om je management te doen en je financiën onder zeer goede condities te beheren. Een wassen neus.”

Als zoon van hardwerkende ouders, die alles in het werk stelden om hun zoon op 8-jarige leeftijd te kunnen laten fietsen, was Gert Jakobs te goedgelovig. Hij bewandelde een weg die anderen voor hem uitstippelden, met alle gevolgen van dien. Terwijl zij zich verrijkten raakte Gert alles kwijt. Zijn vrouw en twee kinderen na een echtscheiding, Later een vriendin.

“Ik had niets te bieden. Was ik in staat tijdens wielerwedstrijden de juiste koers uit te stippelen, in mijn leven slaagde ik er niet in. Alles was ik kwijt. Alles.”

Begin 2004 deed Gert zijn verhaal in het televisieprogramma ‘Zembla’. Evenals voetballer John de Wolf, die eveneens het slachtoffer werd van gladde babbels en verhalen.

Een greep…

Hoe Jakobs een renner in sexy lingerie bij een man in bed betrapte
Hoe hij in record tempo de Alpe d’ Huez opreed
Hoe de mannen bijna dronken de finish op de Champs Elysées bereikten
De intensieve contacten met de Kneet
De verhalen van de grote klassiekers
Cees Priem en PDM
Het knechten voor Richard Virenque
Hoe onze Drent zich verstaanbaar maakte in een Franse wielerploeg


En

Hoe de koffie smaakte bij een gastvrije familie tijdens een profcriterium en Jakobs tien ronden voor het einde weer op de fiets stapte…..

Een boeiend en levendig programma rond de tour en bovenal Gert Jakobs. Een bevlogen, relativerende en broodnuchtere wielerlegende met een flinke dosis zelfkritiek en humor.

Gert Jakobs boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Gert Jakobs zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Gert Jakobs wordt de grootste aandacht besteed. Twilight Entertainment aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Gert Jakobs. Twilight Entertainment behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Gert Jakobs te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.